08 syyskuuta 2013

KINKKINEN PIHATontti ostettiin aikamoisessa huumassa ja jyrkän rinteen tuomat mahdolliset haasteet työnnettiin taka-alalle. Pulmallinen tontti on kasannut yhteen kahden eri pihasuunnitteljan, tulevan naapurin sekä meidän rakennuttajien visiot. Naapurin kanssa sovitaan yhdessä tontin rajalla sijaitsevat korot sekä mahdolliset aidat/muurit. Ensimmäinen luonnos pihasta vaadittiin rakennusluvan yhteydessä, tosin ilman mitään käsitystä koroista. Koimme tarvitsevamme yksityiskohtaisemman suunnitelman ja sellaisen, mistä löytyvät oikeat korot sekä pihan rakennelmien suunnitelmat. 

Alla tämän hetkinen ajatus tulevasta pihasta, klikkauksella kuvan saa suuremmaksi.
Piha jakautuu luontevasti kahteen eri toiminnolliseen alueeseen. Alapihalla sijaitsee nurmikkoalue sekä uima-allas terasseineen - tämä puolihan pihasta antaa tielle päin, sekä meri sijaitsee tällä suunnalla.

Pihan yläosaan tulee hyötytarha sekä oleskelualue. Päätös toimintojen järjestämisestä tehtiin jo hyvin aikaisessa vaiheessa, huomioiden ilmansuunnat, korot sekä näköalat.

Tästä luonnoksesta uupuu vielä tänään pohditut korot sekä muurien lopulliset sijainnit. Eräs haaste on rajallinen budjetti. Kuten arvata saattaa ei muurien (joidenkin osien korkeus jopa 2,5m, ja pituutta yhteensä pelkkään alapihaan n. 60m) rakentaminen ole mitenkään halpaa bisnestä. Luulenkin että meidän täytyy tehdä muutama kompromissi tämän(kin) asian suhteen. Talon pohjien kaivuiden jäljiltä pihassa nököttää vuori kiviä, tarkoituksena on upottaa näistä osa rinteeseen, pieni osa voisi jäädä näkyville. Pelkkä luonnonkiviläjään ei kuitenkaan tyydytä, vaan se peitettäisi osittain kasvillisuudella.

Pihaa suunniteltaessa olemme törmänneet myös erääseen suunnitteluvirheeseen - tai sitten talomme on perustettu suunnitelmiin nähden liian syvälle. Saunan ikkuna sijaitsee pohjoisseinällä, ja nyt kun katsoo, niin ikkuna olisi jäämässä maamassojen alle. Kannattaako ikkunaa varten rakentaa kohtuu massiiviset muuripengerrykset, saunasta on kuitenkin myös toisesta ikkunasta näköala ulos. Tällä hetkellä mietimme jopa ikkunan muurausta umpeen.

Eilen vietimme mukavan hetken tulevassa kodissamme. Ajoimme paikalle illan hämärtyessä mukana termarillinen kahvia sekä pari kynttilää. Teimme mukavan kattauksen ikkunan äärelle ja katsoimme hiljalleen tummuvaa merenlahtea veneidein valojen vilkkuessa taustalla. Hetkisen paikka tuntui jo kodilta.Jane

2 kommenttia:

Christa kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea rinnepihan suunnitelmista. Meillä on talo jyrkässä rinteessä ja pihasuunnittelu on osoittautunut haastavaksi. Tontti on puolet pienempi kuin teillä. Meilläkin näytti aluksi siltä, että kylpyhuoneen ikkuna jäisi maamassojen alle, mutta olemme tehneet kulkureitin tuosta ikkunan alta terassin alla olevaan säilytystilaan (emme siis täyttäneet sitä kokonaan). Kulkureitin vierestä alkaa sitten pengerrys. Olemme nyt saaneet etupihan laatoitettua ja kyllä se on kallista hommaa. Vielä olisi koko takapiha (oleskelu) tekemättä. Me muuten saimme kivasti louhetta käytettyä täyttöihin ja löytyipä sieltä kauniita muurikiviäkin.

Jane kirjoitti...

Hei Christa!

Kävinkin kurkkaamassa blogiasi ja teillähän on tosiaan myös rinnetontti. Olitte rakentaneet korkampaa muuria/aitaa, oliko paikalleen valettu vai harkoista rakennettu? Täällä laskukoneet napsuvat kun lasketaan pihan kustannuksia, onneksi tuo mieheni osaa tehdä kivetyksen (harjotteli edellisessä projektissamme ja hyvä tuli) niin ei ainakaan työkustannuksiin mene siinä kohtaa rahaa. Muurien teko jää luultavasti myös meille, anturat toki pyydetään joltain oikealta ammattilaiselta, samoin tarvitaan jonkinlaiset rakennesuunnitelmat muureille koska korkeutta niillä riittää.

Meiltä löytyisi paljon isoja kiviä jos joku haluaa, ei muuta kuin hakekaa pois vaan..;)