21 heinäkuuta 2013

LÄMPÖÄ MAASTA

 
 
Janen himaan lämpö tulee maasta
 
 
 
 Maalämpöpumppu on  teholtaan 10 kW  sisältäen 220 litraisen lämminvesivaraajan. Pumppuun kuuluu lisänä toinen sunttipiiri sekä uima-altaan lämmönvaihdin. Tuo toinen sunttipiiri tarkoittaa käytännössä sitä, että saadaan lämpimänä kautena lämpöä vain kylppäreihin, kun muu talo kaipaa enemmänkin viilennystä. Lämpöä tupaan saadaan vesikiertoisen lattialämmityksen kautta. Viilennyksen meille tuo erillinen maalämpöön kytketty puhallinkonvektori, joka tulee sijaitsemaan olohuoneessa.

Maalämpökaivo porataan 200 metrin syvyyteen ja talomme sijaitsee sellaisella alueella että kallion pitäisi tulla vastaan nopeastikin. Pieni huoli on tuosta lämminvesivaraajan koosta - tosin meitä on kaksi aikuista ja tarpeen niin vaatiessa asennamme lisävaraajan. Kun kävimme (tosiasiallisesti tämän ruodun hoiti mieheni) neuvotteluja maalämpötoimittajien kanssa, oli hintahaitari varsin laaja sekä pumpun tehot, vesivaraajan koko sekä kaivon syvyydet vaihtelivat huomattavasti. Eräs blogini lukija vinkkasi maalämpöfoorumista, jossa keskustellaan maalämpöön liittyvistä asioista.

Puhallinkonvektori sijoitetaan olohuone/keittiö/ruokailutilaan tulevaan alaslaskuun niin, että itse näkyvä osa (eli se mistä sitä sitä viileä ilmaa pöhisee ulos) on siinä kohtaa mihin alaslasku päättyy muodostaen ikäänkuin pienen seinän. Ymmärsikö kaikki, tai edes joku... Siis näitä puhaltimia löytyy kattoon- että seinäänasennettavia malleja. Ja meille tulee seinäänasennettava malli. Vai pitäisiköhän ennemminkin puhua seinästä ulostulevasta mallista.... Kattomalli on mielestäni laitosmaisen näköinen kun taas seinään (tai itseasiassa katon alaslaskuun) upotettavaan konvektoriin voidaan kustomoida silmään (sekä konvektoriin, eheh...) sopiva ritilä.


Viilennys sekä lämmönsäätö tapahtuvat zennion kosketuspaneeleilla, joissa ovat sisäänrakennetut termostaatit. 
 
 
Kesäterveisin
 
Jane

2 kommenttia:

Raitsa kirjoitti...

Hei Jane, ei varmasti tule huolta lämpimän veden riittävyydestä.

Monissa pumpuissa on vieläkin pienempi lämminvesivaraaja (meilläkin 168L) ja ongelmia riittävyyden kanssa ei ole.

Jos saunojia/suihkuttelijoita tulee iso porukka, voit kertoa pumpulle muutamalla painalluksella, että älä lämmitä taloa vaan keskity seuraavat pari tuntia vain lämpimän (suihku)veden tekoon.
Ja sinä aikanahan talo ei ehdi kylmetä, lattiathan varaavat sen verran paljon lämpöä.

Uusia raksakuvianne kaivaten...

Jane kirjoitti...

Moikka!

Eiköhän sitten tulla toimeen tuolla varaajalla, jotkin pumpputoimittajat esittivät vähintään 500 litraista varaajaa...

Kuvia tulossa, ehkäpä jo alkuviikosta. Väliseiniä muurataan ja ilmastoinnit tehty sekä yläkerran lattiavalukin on valmiina.

terveisin Jane